beats by dre cheap

Kip Slobode(2.dio)

Za pomoc, Bartholdi se obratio jednom od najvecih inzenjerskih genija, covjeku koji ce nekoliko godina kasnije Parizu dati njegov simbol - Eiffelov toranj. Alexandre-Gustave Eiffel smislio je slozeni zeljezni skelet na koji je svaka bakrena ploca, potom, zasebno bila pricvrscena. Sistem je sredisnjim pilonima dopustao da nose tezinu bakra. Premda je debljina bakrene oplate iznosila tek jednu osminu inca, s dodatkom Eiffelove celicne strukture, kip je tezio preko 200 tona. Bio je gotov 1884, u Parizu. Potom rastavljen i u 214 sanduka poslan u Ameriku. Tu ponovno sastavljen, bio je svecano otkriven 28. listopada 1886. Na ploci, koju Liberty drzi u svojoj lijevoj ruci, stoji datum: 4. srpanj 1776...Za tu svecanu zgodu, ogromno lice Slobode bilo je prekriveno jednako ogromnom trobojnicom. Bartholdi, cija je zadaca bila povuci konop i otkriti lice, toliko je bio uzbudjen da je to ucinio prije vremena - usred govora americkog predsjednika Grovera Clevelanda.

[img]http://www.alternativnahistorija.com/AH3_files/image018.jpg[/img]

Od podnozja do vrha baklje, bakreni kip Slobode visok je 46 metara...Za mladu americku pjesnikinju, Emmu Lazarus, koja je, za kampanje prikupljanja novcanih sredstava za podnozje kipa, napisala i darovala pjesmu "Novi kolos", kip Slobode nije bio samo obicna metalna matrona. Ta "mocna zena s bakljom", bila je za Emmu Lazarus "Majka svih izbjeglica", koja put svijetli "beskucnicima, olujama nanijetima". Rijeci "Novog kolosa", Emme Lazarus, uklesane su u podnozje spomenika. Zadnju strofu zna svaki Amerikanac:"Daj mi svoje umorne, svoje siromasne, svoje scucurene mase koje zude da slobodno disu/Bijedan otpad s tvojih preplavljenih obala/ Posalji ih meni, te beskucne, olujama nanijete/Dizem svjetiljku nad svojim zlatnim vratima."

Zamisljen kao spomenik americkoj neovisnosti, Statue of Liberty danas znaci puno vise. Rijeci Emme Lazarus, uklesane u podnozje 1903, potvrdjuju sponu s milijunima emigranata koje je docekala na vratima njihovog novog doma. Gotovo 40% svih koji danas zive u Americi, porijeklo vuce od onih koji su se iskrcali na Ellis Islandu, u sjeni kipa Slobode, "Majke svih izbjeglica".

7 NOVIH SVJETSKIH ČUDA! welcome!
http://kod.blogger.ba
13/11/2006 13:43